Sayın başkan,
Türkiye’de kanayan bir yara haline gelen “konut mağdurları” sorunu üzerine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi adına söz almış bulunmaktayım, genel kurulu saygıyla selamlıyorum.
Başta İstanbul/Esenyurt İlçesi olmak üzere ülkemizin değişik bölgelerinde, özellikle yüksek nüfus artışı hızından kaynaklanan konut ihtiyacını fırsat gören bazı kişiler, on binlerce insanı -daha çok toplumun dar ve orta gelirli vatandaşlarını- konut edindirmek vaadiyle kurdukları inşaat firmaları aracılığı ile “ön ödemeli konut satış” yöntemiyle, satış kampanyaları düzenlemiş ve paralar toplanmış, ancak, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hak sahiplerine konutlar teslim edilmemiş, bazı projelere hiç başlanmamış veya yarım bırakılarak on binlerce insanın mağduriyetine sebebiyet vermişlerdir.
Bu durumdaki vatandaşlar “Türkiye Konutla Dolandırılanlar Hak Sahipleri Platformu” adı altında bir araya gelmişlerdir. Söz konusu platforma göre mağdur olan tüketicilerin sayısı, büyük ağırlığı Esenyurt’ta olmak üzere, Türkiye genelinde yaklaşık 100.000 kişi civarındadır.
“Türkiye Konutla Dolandırılanlar Hak Sahipleri Platformu” tarafından, ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılarak maketten satış yoluyla konut satan şirketlerin teminat ve teslim yükümlülüklerini yerine getirmemesinin tüketici mağduriyetine neden olduğuna ilişkin çok sayıda başvuru TBMM Dilekçe Komisyonuna intikal etmiş ve ön ödemeli gayrimenkul satışları hakkında yaşanan sıkıntılar dikkate alınarak ilgili mevzuatın uygulanmasının gözden geçirilmesi ve bu alanda daha ayrıntılı inceleme gerekliliği anlaşılmış olduğundan,
TBMM Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu’nun 20.11.2019 tarihli ve 10 sayılı Kararı ile ayrıntılı bir çalışma yapılmak üzere, 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 8’inci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan yetkileri haiz olmak kaydıyla “Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu” kurulmuştur.
Söz konusu Komisyon; ön ödemeli konut satışları konusunda yaşan sorunları özetle;
- Ön ödemeli satış sözleşmesi ile maketten satışı yapılan gayrimenkullere ilişkin geniş kapsamlı sorunların yaşandığı,
- Sözleşme konusu gayrimenkullerin ya hiç ya da gereği gibi teslim edilmediği,
- Harçlar vb. kamusal yükümlülüklerin maliyetinin yüksek olması nedeniyle tüketicilerin resmi şekil şartlarına uygun sözleşme düzenlenmesinden feragat ettiği ya da buna yönlendirildiği,
- Teminat sağlama yükümlülüğünün şirketlerce yerine getirilmediği,
- Mükerrer satışların yaşandığı,
- Bağlı kredi kullanımı nedeniyle tapuların ipotekli olduğu,
- Yabancılara yapılan satışlarda ön ödemeli gayrimenkullere ilişkin yoğun mağduriyetler bulunduğu,
- Kurumsal inşaat şirketlerinin yanı sıra küçük şirketlerce yapılan ön ödemeli satışlarda dolandırıcılık vakaları yaşandığı ve konu hakkında derdest davalar olduğu,
- Ekonomik dalgalanma dönemlerinde satılan gayrimenkullerin fiili teslimi gerçekleşse dahi kredi kullanımı amacıyla tapuların devredilmediği,
gibi tespitler yapmıştır.
Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla TBMM’de kurulan Alt Komisyon, konu ile ilgili tarafların dinlendiği 6 toplantı yapmıştır.
TBMM’nin 27. Dönem 4. Yasam yılında yapılan bu toplantılar sonucunda 14/07/2021 tarihli, 15 sayılı Karar Raporunu yayımlayarak, konunun çözüme kavuşturulması için ilgili bakanlık, kamu ve kurum ve kuruluşlara yapılması gereken düzelmelere ilişkin önerilerini sunmuştur.
Söz konusu rapor başta Ticaret Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bu sorunun çözülmesi için bir dizi yükümlülükler tevdi etmiştir.
Ancak aradan geçen 2 yılı geçkin süreye rağmen, konut mağdurlarının sorunu çözülmemiş, ilgili bakanlıklar herhangi bir adım atmadığı için, “Türkiye Konutla Dolandırılanlar Hak Sahipleri Platformu” 17 Ekim 2023 tarihinde parti grubumuzu ziyaret etmiş ve sorunun çözümü için Meclisi tekrar göreve çağırmaktadır.
Buradan bir kez daha soruyoruz!
Çeşitli nedenlerle yarım bırakılmış ve projeden konut alan hak sahiplerinin mağdur olduğu sorunlu konut projelerinin idarenin denetiminde ve gözetiminde tamamlanıp hak sahiplerine teslim edilebilmesi için, Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla TBMM’de kurulan Alt Komisyon’un, aldığı kararlar doğrultusunda;
Yerine getirilmesi gereken, düzenleme, öneri ve tedbirler bugüne kadar neden yerine getirilmemiştir?
Konut mağdurlarının sorununu çözmek için TBMM’nde kurulan Araştırma Komisyonun aldığı kararlar ne zaman yerine getirilecektir?
Genel kurulu saygıyla selamlıyorum.