TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT / İstanbul Milletvekili
İstanbul, Başakşehir ilçe sınırlarında yaşayan Şahintepe halkı, yıllardır her an oturdukları yerden edilme korkusu yaşamaktadır. Anadolu’nun değişik bölgelerinde geçinemedikleri için yaklaşık bir nesil önce İstanbul’a göçerek Şahintepe’ye yerleşen ve bu bölgede arazi satın alan yurttaşlardan, kendi elleriyle olanaklarıyla yıllarca çalışıp uğraşarak yaptıkları konutlarını, komik bedeller ödenerek “kentsel dönüşüm” için yetki devri yapılan Başakşehir Belediye Başkanlığı’na devretmeleri için baskı yapılmaktadır.
Mağdur yurttaşların birleşerek oluşturdukları “Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi” sözcüleri gelip yerleştikleri bu bölgenin altyapı hizmetlerini yurttaşların kendileri ödeyerek, yeri geldiğinde çalışmalara tüm halkın emek gücüyle destek vererek katıldıklarını, kentsel dönüşüm adı altında kendilerine arsa bedeli olarak çok düşük değerler teklif edildiğini, haklarının gaspedilmek istendiğini belirtiyor.
Bazı yurttaşların yerlerini satmak istemediklerini, müstakil tapulu binalarında barınmanın en doğal hakları olduğunu, ancak kovid döneminde tebligatsız, 1 aylık askıyla yapılan bir kısım bildirileri haber alamadıkları için bazı yurttaşların hukuken dezavantajlı duruma düştükleri de gözlemleniyor.
Bu ailelerden biri olan Çetinkaya ailesine yıkım tebligatı yapılması üzerine, tüm komşular birleşerek Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi olarak bahçe nöbeti başlatmış durumdadırlar.
Kanal İstanbul güzergâhında konumlanan mahallede Başakşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi Başakkent Anonim Şirketi, yetkisi olmamasına karşın Çetinkaya ailesinin evinin bulunduğu araziyi satmış ve ailenin evini hukuksuz bir şekilde yıkmıştı.
Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi hukukçuları ise bu satışı yargıya taşıyarak konuyla ilgili İstanbul Bölge İdare Mahkemesi söz konusu satış hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yargının kendi lehlerine karar vermesinin ardından Çetinkaya ailesi kendi arazilerine baraka yapmıştır.
Başakşehir Belediyesi arazileri kendisine kat karşılığı, düşük rayiç bedellerle, sözleşmeli olarak satmaya zorluyor. Muhtemelen “kanal manzaralı daireler” olarak büyük meblağlara satışa sunulacak oysa arsa bedeli 1 daire dahi almaya yetmeyecek ve borçlanacaklar.
Şahintepeliler dönüşüme kendilerinin de dahil edilmesini talep etmektedir. Yapılmak isteneni Şahintepelileri mahallelerinden sürmeden ve borçlandırmadan yapsın istemektedirler. Rant odaklı kentsel dönüşümü kabul etmediklerini belirtiyorlar.
Yurttaşların barınma ve kent hakkını hiçe sayan herhangi bir dönüşüm, Halk yararına dönüşüm değil Rantsal dönüşümdür.
Bu bağlamda;
- Şahintepelilere sorulmadan ilan edilen “Rezerv Alan” kararı ve imar uygulamaları geri alınacak mıdır?
- Barınma hakkı korunmadan “Kentsel Dönüşüm” uygulaması Şahintepe halkına sorulmadan neden yapılmak istenmektedir?
- Şahintepe’de bir “Dönüşüm” yapılacaksa; bu neden mahalle halkının, Mimarlar Odasının, Şehir Plancıları Odasının, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasının ve hukukçuların görüşleri alınmadan yapılmak istenmektedir?
- Şahintepe’de neden insan odaklı planlama ve Parselasyon değil de rant odaklı planlama yapılmaktadır?
- Şahintepe’de ki yerler neden yüzde 50’lere varan kesintilere tabi tutulmaktadır?
- Neden vatandaşın değil de sadece Başakkent AŞ’nin yararlanabildiği imar uygulamaları hazırlanmaktadır?
- Aynı parsel içerisinde yer alan taşınmazlarda bile neden adaletsiz bir şekilde kesinti yapılmaktadır?
- 2020 imar uygulaması ile taşınmazlar neden Hazine ve Başakkent AŞ isimli şirket ortak edilmiştir?
- 2020 imar uygulaması ile parsellerde büyük ortak haline getirilen Başakkent AŞ. neden Şahintepelilere psikolojik baskı ve tehdit uygulamaktadır?