Dergahlarımızdan, kutsallarımızdan elinizi çekin
Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının devletin gücünü kullanarak Hacı Bektaş’ta her yıl yaptığımız etkinliklere müdahale etmesine karşı TBMM’ye verdiğimiz soru önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT / İstanbul Milletvekili
Bir gece kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının kurulması birçok tartışmanın ve tepkinin odağı olmuştur. Alevi örgütleri ve Alevi toplumu, bu başkanlığa karşı tavır göstermiş, ancak tüm bu itirazlara ve redde rağmen Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruluşundan itibaren Alevilik inancını asimile etme çabalarını sürdürmeye devam etmektedir.
Devlet eliyle kurularak, Alevilere dayatılan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Nevşehir Hacı Bektaş ilçesinde her yıl anma gerçekleştiren Alevi toplumunu ve Alevi Kurumlarını hiçe sayarak Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine el koymaya çalışmaktadır.
61. Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri yaklaşırken Alevi Kurumları ve Belediyenin yıllardır düzenlediği bu önemli buluşmayı, Bakanlığınıza bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı asimilasyon politikalarına alet etmek istemektedir.
Bu etkinliğin manevi ve kültürel değerini koruma sorumluluğuna ve bilincine sahip Alevi toplumu ve Alevi Kurumları, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının bu girişimini reddetmektedir.
Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri, Alevi toplumunun kutsal ve tarihi bir buluşma noktasıdır. Bu etkinlik, sıradan bir festival değil, on binlerce insanın ibadet için bir araya geldiği, Hacı Bektaşi Veli’ye niyaz olunan özel bir mekândır. Devletin gücünü kullanarak bu etkinliğe müdahale etmeyi marifet sayan anlayışlar, Alevi toplumunun değerlerine ve kutsallarına zarar vermektedir.
Bu bağlamda;
1- Bakanlığınıza bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı neden Hacı Bektaş etkinliklerinde yereldeki kurumlara alternatif etkinlik düzenlemektedir? Amacınız tam olarak nedir?
2- Her yıl Ağustos ayının 16-17-18 günlerinde Alevi Kurumları ve Hacıbektaş Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği Hacı Bektaşi Veli’yi anma etkinliklerine, bu sene Bakanlığınıza bağlı Alevi Bektaşi Başkanlığının bu geleneği yok sayarak aynı tarihte yasakçı anlayışla gerginliğe sebebiyet verecek bu yaklaşımının sorumluğunu kim üstlenecektir?
3- Türkiye’de Cemevlerinin de diğer ibadethaneler gibi hukuki olarak tanınması gerektiği yönündeki 2014 yılı AİHM kararının gereği yapılmadan neden Alevi toplumunun inancına müdahil olmaya çalışıyorsunuz?
4- Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti Alevileri ve Alevi inancını tanımıyorken, Bakanlığınıza bağlı başkanlığın Aleviler adına yapılan inançsal çalışmaları ve etkinlikleri neden kendi inisiyatifinde düzenlemek istemektedir?
5- Hacı Bektaş Veli Dergâhı Alevilere teslim edilmesi gerekiyorken neden Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir müze statüsü verilmiştir?
6- Bakanlığınızın Hacı Bektaş Veli dergâhının Alevilere geri verilmesi adına bir çalışması var mıdır?
7- Bakanlığınıza bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bugüne kadar ne tür çalışmalar yapmıştır ve ne hedeflemektedir? Net olarak Alevi toplumuna bir açıklama yapılacak mıdır?