TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT
İstanbul Milletvekili
2022 Kasım ayında “Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile Cemevlerinin aydınlatma ve imar sorunları ile ilgili değişiklikler TBMM’ne sunulmuştu. Bu süreçte Alevi kurumları yapılan kanun değişikleri ile ilgili sürece izlemiş ve komisyonlarda görüşlerini bildirmişlerdir.
Alevi kurumları Plan Bütçe Komisyonunda yasa teklifine dair görüşlerini bildirirken, temel olarak yapılan değişikliklerin Cemevlerinin ibadethane statüsünde tanımadığını, yapılacak değişiklerin sadece Alevileri kontrol altına almak ve bazı AİHM kararlarını uygulamadan sadece genel geçer kanunlar çıkartarak sürecin uzatıldığını söylemiştir. Tüm bunlarla birlikte yasanın mecliste görüşüleceği 8 Kasım 2022 tarihinde Türkiye’de bütün Alevi örgütlüğünün kurumları yönetici ve üyeleriyle bu süreci protesto etmek için meclis önüne yürümüş ve polis şiddetine maruz kalmıştır.
Aynı günün ertesinde ise yani 9 Kasım 2022 gününde tüm itirazlara rağmen 32008 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 112 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmuştur. Tüm bu süreçte Alevi kurumları kurulan başkanlığın ve yasaların karşısında durmuş ve bu ülkede yaşayan Alevilerin gerçek manada haklarını alma talebinde bulunmuşlar ve 25 Aralık 2022 tarihinde on binlerce Alevi yurttaşımızın İstanbul Yenikapı’da katıldığı kapalı salon etkinliğinde taleplerini dile getirmişlerdir.
Gelinen süreçte defalarca Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının iş ve işleyişine dair sorular sorulmasına rağmen net bir yanıt alınamamış ve başkanlığın sadece talepleri karşılamak üzere bir muhataplık kurumu olduğu söylenilmiştir. Ancak valiliklere bağlı İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri 2023-Nisan ayında “Cemevlerinin aydınlatma giderleri” konu başlığı ile gönderdikleri yazıda “Cemevleri ihtiyaçlarının tespitine yönelik çalışmalar, Cemevlerindeki hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesinin koordine edilmesine ilişkin iş ve işlemlerini yürütmek görev ve yetkisi Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı verilmiştir” ibaresi kullanılmıştır. Aynı yazı da belirlenen süreçte Cemevi aydınlatmasının elektrik faturasından ayrılması için ikinci ayrı bir saatin kurulması istenerek, faturaların İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine ulaştırılması gerektiği söylenmiştir. Aynı zamanda bazı Cemevi başkanlarıyla iletişim kuran valilikler bütün elektrik giderlerinin ödeneceğini bilgisine ulaştıklarını belirtmektedir.
Temel de yine ne olduğu belli olmayan bürokratik bir süreç yaratılmakta ancak tüm bunlara rağmen milyonlarca Alevinin ibadethanemdir dediği Cemevleri tanınmamaktadır.
Bu bağlamda;
1- Bakanlığınıza bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının iş ve işleyişi nedir? Neyi amaçlamaktadır?
2- Bakanlığınıza bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını kurulduğu tarihten bu yana ne gibi iş ve işlemler yapmıştır?
3- Cemevlerine dair yürüttüğünüz iş ve işlemlerle ilgili herhangi bir Alevi kurum ve kuruluşundan görüş alıyor musunuz?
4- Eğer Alevi kurumlarından görüş alıyorsanız, hangi yöntemle bu süreç işletilmektedir?
5- Cemevlerinin yaşadığı hangi problemler gündeminizdedir?
6- Cemevilerinin ibadethane statüsüne kavuşmasıyla ilgili bir girişiminiz olacak mıdır?