📌27 Mayıs 1995’ten bu yana Galatasaray Meydanı’nda toplanarak gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaya devam eden Cumartesi Anneleri’nin, Hasan Ocak ile başlayan, yakınını kaybeden ailelerin adalet arayışı hakkında Meclise verdiğimiz soru önergesi🔻🔻
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT
DEM PARTİ İstanbul Milletvekili
27 Mayıs 1995’ten bu yana Galatasaray Meydanı’nda toplanarak gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormaya devam eden Cumartesi Anneleri, Türkiye’de zorla kaybetmelere karşı yürütülen en uzun soluklu ve en barışçıl adalet mücadelelerinden biridir. Bu mücadele, Gazi Mahallesi olayları sonrasında 21 Mart 1995’te gözaltına alındıktan sonra kaybolan ve 55 gün sonra işkenceyle öldürüldüğü anlaşılan Hasan Ocak ile başlamıştır.
Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, 30 yıl boyunca oğlunu öldürenlerin yargılanmasını istemiş; hiçbir şiddete başvurmadan, elinde oğlunun fotoğrafıyla, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini öğrenmek isteyen yüzlerce aileyle birlikte adalet mücadelesinden bir gün bile vazgeçmemiş ve geçtiğimiz günlerde 89 yaşında yaşamını yitirmiştir. Arjantinli Plaza de Mayo Anneleri’nden ilham alan bu toplumsal vicdan hareketi, 700. haftada olduğu gibi zaman zaman devlet şiddetiyle karşılaşmış, gözaltılar ve yasaklamalarla bastırılmak istenmiştir.
Ancak barışın konuşulduğu bir dönemde, gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbeti ve faillerinin yargılanması, toplumsal yüzleşme ve vicdani olarak atılması gereken en temel adımlardan biridir. Dolayısıyla, kayıp yakınlarının ve Cumartesi Anneleri’nin çağrısı duyulmalı, yetkililer bu konuda harekete geçmelidir.
Bu bağlamda;
1. Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak’ın yaşamını yitirdiği ve toplumsal barışın konuşulduğu bu günlerde Cumartesi annelerinin yakınlarının 30 yıldır akıbetini sorduğu kayıpları hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?
2. Hasan Ocak dosyasında, işkenceyle öldürülmüş bir yurttaşın gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak sorumlular hakkında açılan yeni soruşturma ya da idari işlem var mıdır?
3. Gözaltında kayıplar ve faili meçhul cinayetlere dair etkin bir adli mekanizma kurulması; bu suçların zamanaşımına uğramaması için Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılacak mıdır?
4. Cumhurbaşkanının başbakanlık yaptığı dönemde Berfo Ana şahsında “sizin sorununuz benim sorunumdur” denmişti, üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen neden herhangi bir adım atılmamıştır?
5. Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’ne yeniden açılması, bu eylemlerin demokratik bir hak çerçevesinde şiddetsiz biçimde sürdürülmesi için İçişleri Bakanlığı nezdinde yeni bir değerlendirme yapılacak mıdır?
Celal Fırat