📌”Mahallelerin ara sokaklarında düşük maliyetli küçük atölyeler açmak isteyen küçük esnafın desteklenmesi, yerel ekonominin canlandırılması ve mahalle içi üretimin tekrar mümkün hale getirilmesi, zanaatkârların mesleklerini icra edebileceği alanların genişletilerek ekonomik adaletin sağlanması” amacıyla Meclise verdiğimiz KANUN TEKLİFİ🔻🔻
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifim gerekçesiyle birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim. 22.07.2025
Celal FIRAT
DEM Parti İstanbul Milletvekili
GENEL GEREKÇE
Günümüzde özellikle büyükşehirlerde sanayi bölgelerinin doluluk oranı ve yüksek kira bedelleri, küçük esnaf ve zanaatkârların işyeri açmasını ve faaliyetlerini sürdürmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, mahallelerin ara sokaklarında düşük maliyetli küçük atölyeler açmak isteyen vatandaşlar, mevcut ruhsat düzenlemeleri nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.
“Ara sokaklarda atölye açılmasına izin verilmiyor. Örneğin yıkamacı, lastikçi, kaynakçı gibi küçük esnafa bina sahiplerinin izni doğrultusunda ruhsat verilmesi yönünde yasal düzelmeye ihtiyaç vardır. Sanayi bölgelerinde boş yer olmadığı için yer bulmak veya maddi imkânsızlık nedeniyle kiralamak artık mümkün olmuyor. Zanaatkar desteklensin, mahallelerin ara sokaklarında küçük atölye açmanın önündeki engeller kaldırılsın.” (Vatandaş talebi)
Mevcut mevzuatta mahalle aralarında belirli zanaat faaliyetlerinin yürütülmesine izin verilmemesi hem istihdamı olumsuz etkilemekte hem de ekonomik yaşamın küçük ölçekli aktörlerini sistem dışına itmektedir. Oysa ki bina maliklerinin izni ve belediyelerin denetimi çerçevesinde yapılacak düzenlemelerle bu faaliyetler mahalle hayatına zarar vermeden sürdürülebilir.
Bu Kanun Teklifi ile amaçlanan, küçük esnafın desteklenmesi, yerel ekonominin canlandırılması ve mahalle içi üretimin tekrar mümkün hale gelmesidir. Zanaatkârların mesleklerini icra edebileceği alanlar genişletilerek ekonomik adaletin sağlanmasına katkı sunulacaktır.
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1: Bu madde ile mahallelerin ara sokaklarında düşük maliyetli küçük atölyeler açmak isteyen küçük esnafın desteklenmesi, yerel ekonominin canlandırılması ve mahalle içi üretimin tekrar mümkün hale getirilmesi, zanaatkârların mesleklerini icra edebileceği alanların genişletilerek ekonomik adaletin sağlanması amaçlanmaktadır.
Madde 2: Yürürlük maddesidir.
Madde 3: Yürütme maddesidir.
İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜNE DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 1- Kat maliklerinin izni alınmak kaydıyla küçük esnaf, sanatkâr ve zanaatkarlar yerleşim yerlerinde bulunan mahalle içi veya ara sokaklardaki yapılarda işyeri açmak için ruhsat alabilir.
Anılan yerlerde işyeri açabilecek işkollarının hangileri olduğu ve ruhsat almalarına ilişkin usul ve esaslar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.