TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu dönemde de Muhalefet Partilerinin verdiği Araştırma Önergeleri AKP-MHP oyları ile firesiz reddedilmektedir. 28. Dönem 1. ve 2. Yasama yılında Muhalefet partilerinin verdiği 112 Araştırma Önergesi Cumhur ittifakının oyları ile reddedilmiştir. AKP-MHP’nin, muhalefetin verdiği araştırma önergelerini sürekli olarak reddetmesinin nedeni kamuoyu tarafından da merak edilmektedir. Kamuoyunun çok farklı temalarda ve çokta haklı konularda verilen bu önergelerin neden reddedildiğini bilme hakkı vardır. Bu nedenle muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergelerinin iktidar partileri tarafından oy çokluğu ile reddedilmesinin gerçek nedenlerinin öğrenilmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Anayasanın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonun kurulması gereğini arz ve teklif ederim. 5.12.2023
Celal FIRAT / İstanbul Milletvekili
GEREKÇE
Cumhur İttifakı TBMM’nin 28. Dönem çalışmalarının başladığı 2 Haziran 2023 tarihinden 30 Kasım 2023 tarihine kadar Muhalefet Partilerinin verdiği 112 adet Araştırma Önergesini reddetti.
Mecliste muhalefet cephesinde yer alan HEDEP, CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi ülke sorunlarının araştırılması ve çözüme kavuşturulması amacıyla yeni yasama döneminde 112 ayrı Araştırma Önergesi verdi. Cumhur ittifakı ise verilen tüm bu önergelerin araştırılmasını istemedi.
Verilen araştırma önergeleri arasında; Türkiye’nin İsrail’e yaptırım uygulamamasının nedenleri, tarım ve hayvancılığın korunması, emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, gündüz kuşağı programlarının topluma etkisi, EYT’lilerin sorunlarının çözümü, üniversite mezunu işsizlerin sorunları, Tahir ELÇİ cinayetinin araştırılması, kadına yönelik şiddetin nedenleri, Sivas Madımak katliamının araştırılması, Öğretmenlerin sorunları, narenciye ihracat sorunları, kara para aklamanın yaygınlaşması, Karadeniz sel felaketinin nedenleri, Kredi Garanti Fonunun ödenmemesi, barınma sorununun araştırılması, Kayyumların belediyelere verdiği zararların araştırılması, Deprem nedeniyle Hatay yıkımlarının araştırılması, geçmiş dönem AKP belediyelerinin yolsuzluklarının araştırılması, TOKİ projelerinin araştırılması, Hrant DİNK cinayetinin araştırılması, organize suç örgütlerinin kamudaki bağlantıları, Depreme hazırlıklı olunup olunmadığı, Üniversite Akademik Personelinin sorunları, Diş Hekimlerinin sorunlarının araştırılması, Engellilerin sorunları, KYK yurtlarında asansör ve diğer sorunların araştırılması, Can ATALAY hakkında yaşanan yargı sorununun araştırılması, Yargının siyasallaşması, AİHM kararlarının uygulanmaması, Uygur Türklerinin sorunları, HDP’li Milletvekillerine yapılan 4 Kasım darbesinin araştırılması, kadın yaşlı yoksulluğunun araştırılması gibi toplumun değişik kesimlerinin yaşadığı sorunların araştırılması ve çözüme kavuşturulması talepleri iktidar ortağı olan AKP-MHP’nin oyları ile kabul edilmeyerek reddedilmiştir.
Vatandaşlar sürekli olarak haber sitelerinde, sosyal medyada, X’te muhalefet partileri tarafından verilen ve büyük kısmı araştırılması gereken konuların AKP-MHP oyları ile reddedildiğini şaşırarak okudu. Bu önergelerin reddedilmesine bir anlam veremediği gibi neden araştırılmak istenmediğini de merak etmektedir. Bu nedenle, muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergelerinin iktidar partileri tarafından oy çokluğu ile reddedilmesinin gerçek nedenlerinin öğrenilmesi, çözüm yollarının bulunması ve kamuoyunu bilgilendirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını çok önemli ve gerekli görmekteyim.