TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT / İstanbul Milletvekili
Sivas’ın Kangal İlçesi Kangal Tekkesi Köyü Mevkiinde açılması planlanan Mermer Ocağı, köyün kuzey yamacında 16. Yüzyılda inşa edilmiş ve yöre insanlarınca kutsal kabul edilen “Samut Baba Tekkesi”ne yakın mesafede olup, köyün yeşilini, suyunu, çevreyi ve doğal güzelliklerini tehdit edecek riskler barındırmaktadır.
Şis Yusuf BEREKATOĞLU tarafından yapılması planlanan Mermer Ocağına “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilerek Kangal Tekkesi Köyüne tebliğ edilmiş ve 7 Haziran’da keşif yapılacağı öğrenilmiştir.
Söz konusu Mermer Ocağının Proje alanına en yakın yerleşim yeri olan Kangal Tekkesi Köyüne 1000 metre uzaklıkta yer almakta ve çevre köyleri toz emisyonu ve gürültü kirliliği olarak son derece olumsuz etkileyecektir.
Mermer çıkarılması hedeflenen sahada yer alan dereler, bölgedeki tarım ve hayvancılık ile geçimlerini temin eden köylerin tek su kaynağıdır. Bu bölgedeki proje safhasındaki diğer mermer madeni projeleri ile birlikte değerlendirildiğinde, bu derelerde ki suların bir kısmı, bu projelerde mermer madeni çıkartılması faaliyetinde kullanılacak, geri kalan sular ise gerek su yataklarının bu faaliyet esnasında tahrip edilmesi gerek ise bu faaliyet sırasında ortaya çıkan tozlar ile tarım ve hayvancılıkta kullanılamayacak hale gelecektir.
Söz konusu mermer ocağı ile aynı damarı taşıyan Dimer mermer ocağı yakın geçmişte yeterli rezerv bulunmadığı gerekçesi ile kapatılmıştır. Bu şartlar altında bir de ilgili alanın Kangal Tekkesi Köyünü etkileyecek kısmında aynı doğa talanının yapılmasında herhangi bir yarar bulunmamaktadır.
Kangal ve çevre ilçeler sınırları içerisinde bulunan bu bölge, sahip olduğu hayvan ve bitki çeşitliliği, orman yapısı ile çok sayıda madencilik ve enerji alanında faaliyet gösteren projenin hedefi haline gelmiştir. Birbirinden bağımsız ancak aynı coğrafi zemini hedef alan bu projelerin, orman, yeraltı ve yerüstü su varlıklarıyla, tarım alanları, meralar ve yerleşim alanlarını, kısaca canlı yaşamını geri döndürülemez bir biçimde tehdit eder hale getireceği açıktır.
Bu bağlamda;
1. Sivas’ın Kangal İlçesi Kangal Tekkesi Köyü Mevkiinde açılması planlanan Mermer Ocağına ÇED olumlu raporu veren kişiler gerek fauna gerek flora çalışmalarında uzman kişiler midir?
2. ÇED Raporu verilirken yeteri kadar yerinde inceleme yapılmış mıdır?
3. Proje Kapsamındaki faaliyetlerin, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği değerlendirilmiş midir?
4. Proje sahasının yer aldığı sahanın, coğrafik konumu gereği “Kümülatif Çevresel Etki Değerlendirmesine” konu edilmesi gerekliliği olmasına rağmen bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
5. Çıkarılacak Mermer’in nasıl taşınacağı, proje sahasına yakın Köy ve İlçe yolunun 30-35 Ton bloklar halinde taşınacak olan mermer bloklarını taşımaya elverişli olup olmadığı, bölgedeki tarımsal faaliyetler ilgili kurumlardan görüş alınmış mıdır?
6. ÇED raporunda proje kapsamında çalışacak personelin teknik/sosyal altyapı ihtiyaçları ÇED Alanı içerisinde kurulu olan şantiyeden karşılanacak olup ilave bir altyapı planlaması yapılmaması, ilerleyen süreçlerde probleme neden olmayacak mıdır?
7. ÇED raporunda sulama faaliyetleri için suyun Kangal Belediyesinden alınacağı belirtilmişse de Kangal Belediyesi’nin maden faaliyetleri ile paylaşacak miktarda suyu var mıdır?
8. Maden faaliyeti sonrası sulama yapılamayacak tozların insan yaşamına ve balıkların sağlığına telafisi imkânsız derecede zarar vereceği değerlendirilmiş midir?
9. Yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen “Samut Baba Tekke”sinin yakınına Mermer Ocağı açılmasına neden izin verilmektedir?
10. Bölgedeki bu çalışmaların, doğaya, çevreye ve “Samut Baba Tekke”sine zarar vereceği neden göz ardı edilmektedir?
11. Daha önceki maden sahalarının açılmasında da görüldüğü gibi Alevi Ziyaretgâhlarının bulunduğu yörelerin maden arama çalışmalarına açılması bir tesadüf müdür?