Uçak seyahatlerinde meydana gelen rötar sorunlarıyla alakalı TBMM’ye verdiğimiz soru önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT / İstanbul Milletvekili
Bir süredir uçak yolcularının rötar şikayetlerinde artış var. THY’nin yanı sıra özellikle AJet ve Sun Express rötarları çok yükseldi. Örneğin AJet’in Trabzon’dan İstanbul ve Ankara’ya gitmesi planlanan uçuşlarında 7 saati geçen rötar yaşanmıştır. Hatta AJet’in 36 saat gibi bir rekor rötarı bile var.
Edinilen bilgilere göre; bunun temelinde şirketlerin ellerindeki uçak ve ekiplerin (pilot/hostes) üzerinde uçak seferi düzenlemeleri, planlama ve organizasyonel bozukluklar ve tabii ki liyakatsizlik yatıyor.
100’lerce şikâyet arasından “Leyla” rumuzlu yolcu; “Paris Konya olan uçağımız 2 saat rötar yaparak kalkış yaptı, bu sebepten dolayı SAW Konya uçağımızı kaçırmış olduk, başka uçak olmadığından bir gece SAW (İstanbul) kalmak zorunda kaldık, cenazemiz vardı ve yeni ameliyatlı halım ile oradan oraya sürüklendik. Çok yorucu bir süreç oldu bunlar yetmiyormuş gibi bavulumu kaybettiler üzerinden 2 gün geçti ne telefona bakan var ne de haber. En acısı firmanın hiçbir şekilde yaptıklarının arkasında durmaması. Ne ayıp hastası, hamilesi, yaşlısı herkes perişan oldu ve kimsenin umurunda değil.”,
“Alev” rumuzlu yolcu; “6 Temmuz 2024 saat 09.05 Adana İstanbul uçuşu hiç sebepsiz 3 saat rötarla uçtu. Hiçbir açıklama yapmadan bilgilendirilmeden koyun gibi beklettiler. Muhatap olacak kimseye ulaşamadık. Yağmur. Rüzgâr, sis, fırtına yok. Bayram öncesi değil vs. vs. değil… Anlamsız”,
“Dilek” rumuzlu yolcu; “Diyarbakır-İstanbul uçuşunda 2 saat rötar, uçağın içinde de bir süre daha bekletildik. Sonrasında servis yapıp içecekleri halen ücretle satmaları çok ironik. İnsanları rötarla, üstüne de uçağın içinde yorup içecekleri de paralı satmak bir Ajet farkı. Çok genç ve tecrübesiz çocuk gibi host ve hostesler çalıştırmaları da hiç güven vermiyor” demektedirler.
Anlaşılan o ki THY’nin Anadolu Jet’i AJet olarak bağımsız bir şirkete dönüştürmesinden sonra sorunlar ve şikayetler gittikçe artmış durumdadır. Yoğun şikayetler arasında;
– 7-8 saat süren rötarlı uçuşlar,
– Aynı koltuğun birden fazla yolcu için satılması,
– Uçuş sırasında elektriklerin kesilmesi,
– Rötarlı uçaklarda ücretli servis yapılması,
– Rötar nedeniyle sonraki uçağını kaçıranlara tekrar bilet satılması,
– Uçuşların iptal edilmesi,
Gibi insanların yaşadığı mağduriyetler başta gelmektedir.
Bu bağlamda;
1. AJet uçuşlarında yaşanan bu mağduriyetlerin sebebi nedir?
2. Bakanlığınız AJet uçuşlarında yolculara yaşatılan bu mağduriyetler nedeniyle bir inceleme başlatmış mıdır?
3. AJet yolcularının maddi mağduriyetleri nasıl tazmin edilecektir?
4. Rötarların yaşanmasında Hava Trafik Kontrolörlerinin çalışma şartlarının ve özlük haklarının verilmemesi bir etken midir?
5. Hava Trafik Kontrolörlerinin çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi için bir çabanız olacak mıdır?
6. AJet uçuşlarında rötar veya uçuş iptali gibi benzer sorunların yaşanmaması için ne gibi önlemler alınacaktır?