TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT / İstanbul Milletvekili
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat (25) 03 Mart 2004’te, üç arkadaşıyla birlikte, İstanbul Beyoğlu’nda okuru olduğu Devrimci Hareket Dergisi bürosundan çıktıktan sonra İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak’ta yürürken kimliği belirsiz kişi veya kişilerce susturucu takılmış bir silahtan çıkan 9 mm.lik bir merminin kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmişti.
Önder Babat’ın, dergi bürosunun önünde vurularak öldürüldüğü 03 Mart 2004 tarihinden bugüne kadar, silahı ateşleyenleri saklamak, olayı karanlıkta bırakmak ve gerçekliği karartmak adına birçok şey yapılmıştır. Vurulduğu sokakta tek bir delil toplanmamış, medyada olayı karartan haberler yapılmış, otopsi işlemi engellenmek istenmiş, kamu davası açılması organize şekilde engellenmiştir.
Mermi kovanı dahi aranmadan olay yeri incelemesi gerçekleştirilmiş, krokileme ve görgü şahidi taraması düzensiz yapılmış, polisin olayın üstünü örtme çabasına karşın ailesi ve arkadaşlarının yoğun mücadelesi sayesinde otopsi işlemi yaptırılabilmiştir. Sonunda ölümünün üzerinden bir buçuk ay geçmesinin ardından açıklanan ayrıntılı otopsi raporunda gerçekler ortaya çıkmış ve Önder Babat’ın, susturucu takılmış bir suikast silahıyla doğrudan hedef alınarak vurulduğu ortaya çıkmıştır.
Cinayetin ateşli silahla işlendiğinin tespitinden sonra yeni delil ve görgü tanığı araştırılmamış, soruşturma derinleştirilmemiş ve siyasi bir cinayet olmasına rağmen soruşturma bu yönden yürütülmemiştir.
Sonraki süreçte AİHM 12.01.2010 yılında verdiği kararla, üniversite öğrencisi Önder Babat’ın İstanbul Beyoğlu’da öldürülmesi olayını etkili şekilde soruşturmadığı ve yaşam hakkını ihlal ettiği için Türkiye’yi mahkûm etmiştir.
AİHM kararından sonra dosyada hiçbir ilerleme sağlanmamış, 2019’da savcılığın “Müştekiler ve tanıklar yeniden dinlensin” talimatı karşılıksız bırakılmış, talimatı yerine getirmeyen memurlar hakkında işlem yapılmamış, arkadaşlarının ısrarlı takibi neticesinde üçü Önder Babat’ın birlikte yürüdüğü arkadaşları olmak üzere sadece dört görgü tanığının ifadesi alınmış ve aradan geçen yıllara rağmen 50 sayfayı aşmayan bir dava dosyası ortaya çıkmıştır.
Önder Babat’ın öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçmiş ve 03 Mart 2024’te dosya zamanaşımı ile sonlandırılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Savcılık tarafından yeni bir adım atılmadığı gibi adeta dosya faili meçhul bırakılmak istenmektedir.
Bu bağlamda;
1- Önder Babat’ın öldürülmesinin faili meçhul cinayet olarak kalmaması için 03 Mart 2024 tarihinden önce yeniden dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesi, cinayet günü orada bulunan esnaf veya tespit edilebilir tanıkların tespit edilip dinlenilmesi sağlanacak mıdır?
2- Önder Babat hakkında AİHM’in kararından sonra ihmali bulunan polis memurları soruşturuldu mu, bu soruşturmanın akıbeti nedir?
3- Önder Babat’ın adının geçtiği tüm soruşturmaların ya da iddiaların incelenmesi ve buralardaki şüphelilerin ya da tanıkların bu cinayet kapsamında da sorgulanması yapılacak mıdır?
4- Önder Babat davası ile ilgili olarak, basına yansıyan tüm iddiaların dosya kapsamında incelenmesi ve soruşturmaya dahil edilmesi sağlanacak mıdır?