📌Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) art arda yaşanan yangınlar, yangın güvenliği ve buna bağlı ciddi güvenlik açıkları hakkında TBMM’ne verdiğimiz soru önergesi🔻🔻
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT / DEM PARTİ İstanbul Milletvekili
Türkiye’de sanayinin kalbi konumundaki Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) art arda yaşanan yangınlar, yangın güvenliği konusunda ciddi açıkları gün yüzüne çıkarmıştır. 2024 yılı içerisinde 694’ü yangın, 26’sı patlama olmak üzere toplam 720 endüstriyel olay yaşanmış, 29 işçi hayatını kaybetmiş, 138 işçi ise yaralanmıştır. En çok yangın çıkan sektörler tekstil, ağaç-kâğıt, metal ve plastik-kauçuk sanayileridir.
Ancak Türkiye genelinde faaliyet gösteren 292 OSB’nin yalnızca 74’ünde itfaiye teşkilatının bulunması, kalan 218 bölgede yangınlara doğrudan ve hızlı müdahale imkanının olmadığını ortaya koymaktadır.
Yangına ilk müdahale süresindeki gecikmeler hem can kaybı hem de ekonomik kayıplar açısından ciddi riskler barındırmaktadır. Bu riskler, özellikle büyük çaplı depremler gibi çoklu afet senaryolarında hayati boyutlara ulaşabilir.
Ayrıca OSB mevzuatında itfaiye teşkilatı kurma zorunluluğunun bulunmaması, sorumluluğu yerel belediyelere devredilmesine; belediyelerin ise sınırlı kaynakları ile sanayi yangınlarına yeterli yanıt veremediği anlaşılmaktadır. Bu tablo, sanayi yatırımlarının ve işçi yaşamının korunması açısından çok ciddi bir güvenlik açığı yaratmaktadır.
Bu bağlamda;
1. Türkiye genelinde faaliyette bulunan 292 OSB’nin kaçı yangın güvenliği bakımından asgari standartlara sahiptir?
2. OSB’lerde itfaiye teşkilatı kurma zorunluluğunun bulunmaması, Belediyelerin ise sınırlı kaynaklarla yetersiz kalması nedeniyle, Bakanlık olarak bir mevzuat düzenleme çalışması olacak mıdır?
3. İtfaiyesi bulunmayan 218 OSB’ye ilişkin acil bir eylem planınız var mıdır?
4. Sanayi bölgelerinde sık tekrar eden yangınlar için denetim ve önleyici tedbirler açısından herhangi bir çalışmanız var mıdır?
5. 2024 yılında yaşanan 720 endüstriyel olayın sektörel ve bölgesel dağılımı nasıldır? Bu olayların kaçı OSB’lerde meydana gelmiştir? OSB yönetimlerinin bu yaşanan olaylarda kusuru araştırtılmış mıdır? Varsa kusurlu bulunan yönetimler hakkında ne gibi bir işlem yürütülmüştür?
6. Sanayi tesislerinde sigortalılık oranının yalnızca %40 olduğu söylenmektedir. Sigortasız üretim tesislerine karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
7. Çoklu afet senaryoları (örneğin deprem sonrası eş zamanlı yangınlar) için OSB’lerde özel bir afet hazırlık planlaması yapılmakta mıdır?
Celal Fırat