TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Celal FIRAT
DEM PARTİ İstanbul Milletvekili
Yönetmenliğini Kazım Öz’ün yaptığı “Oy’una Geldik” filmi, “5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun”un 7. Maddesinin 1. Fıkrasına uyarınca, ticari dolaşıma ve gösterime sunulmasının uygun bulunmadığı, 25.02.20204 tarihli yazı ile ilgili kamuoyuna duyurulmuştur.
Her ne kadar filmin, söz konusu Kanuna dayanılarak çıkarılan Yönetmeliğin 4. Maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda değerlendirildiği belirtilse de anılan madde “Tanımlar” başlığı ile yönetmelikte geçen ifadelere açıklık içermekte olup, “Oy’una Geldik” filminin hangi gerekçeye dayandırılarak yasaklandığına açıklama getirmemektedir.
Kazım Öz, halkların, emekçilerin ve ezilenlerin hikâyelerini sinemanın diliyle anlatmaya çalışan bir yönetmendir. Daha önce “Fotoğraf”, “Bahoz”, “Zer” gibi filmleriyle toplumsal meseleleri ele alan filmleri de benzer yasaklama girişimlerine uğratılmış, ancak değişik platformlarda gösterim yapabilme olanaklarını yaratmış ve filmleri farklı ödüllere layık görülmüştür.
Sanat, özgür düşüncenin en güçlü ifade alanlarından biridir. Sinema, halkların hikâyelerini, acılarını ve umutlarını beyaz perdeye taşıyan en önemli sanat dallarından biridir. Ancak, ne yazık ki baskıcı zihniyetler, sanatın özgür ruhundan korkarak ona zincir vurma çabasına girişmekten geri durmamaya devam etmektedir.
Sinema alanında yaşanan bu yasaklar, iktidarın muhalif düşüncenin sadece siyasette değil, kültür, sanat, tiyatro, sinema, kitap, müzik ve spor gibi birçok sosyal projelerde de toplumla buluşmasına engel olmaya çalışması bir kültürel soykırımın parçasıdır.
Bu bağlamda;
1- Kazım Öz’ün “Oy’una Geldik” adlı komedi filmi hangi gerekçe ile yasaklanmıştır?
2- Kazım Öz’ün “Oy’una Geldik” adlı komedi filminin hangi sahnesi insan onuru, kamu düzeni, genel ahlak, çocukların veya gençlerin ruh sağlığının korunması amacıyla; şiddet, pornografi ve insan onuruyla bağdaşmayan görüntü içermektedir?
3- Kazım Öz’ün “Oy’una Geldik” adlı komedi filmi hangi süreçlerden geçerek yasaklama kararı alınmıştır? Yasaklamadan önce bir değerlendirme raporu hazırlanmış mıdır? Bu rapor kamuoyuna neden açıklanmamaktadır?
4- Kazım Öz’ün “Oy’una Geldik” adlı komedi filmi hukuki ve etik kurallara uygun olarak yeniden değerlendirilip gösterime girecek midir?
5- Benzer içerikteki diğer yapımlarla kıyaslandığında bu filme özgü kasti bir uygulama yapıldığı yargısını giderecek bir açıklamanız olacak mıdır?
6- Son bir yıl içerisinde kaç filme yasaklama kararı alınmıştır? Bu yasaklama kararlarının gerekçesi aynı mıdır? Muhalif sanat eserlerinin yasaklama da bir kritere dönüştüğü iddiaları doğru mudur?
7- Filmde geçen spesifik sahneler veya içerikler mi yasaklanma sebebi olmuştur? Yoksa filmin bütünü mü sakıncalı bulunmuştur?